fbpx
táborák, opékání špekáčků a zpěv

Kdy poslat dítě na první dětský tábor?

Kdy poslat dítě na první dětský tábor je otázka, která běží hlavou mnoha rodičům. Bude se mu tam líbit? Nebude se trápit a budou na něj ostatní hodní? Najde si kamarády a zvykne si na táborový režim? Bude dostatečně pít a měnit si ponožky? Zvládne pobyt v přírodě, i když je alergik?

Toto a mnoho dalšího vyhodnocujete během uvažování o prvním táboře. Asi vás nepřekvapí, že neexistuje jednoduchá odpověď, zda je tábor vhodnou volbou pro prázdninové dobrodružství vašeho potomka.

Každý člověk je jiný a připravenost na pobyt mimo domov musí vyhodnotit Ti nejpovolanější, tedy vy jako rodiče. V následujících řádcích se budeme věnovat kritériím, které vám mohou být vodítkem k rozhodování.

Věk dítěte

Jedním z prvních kritérií je věk dítěte. Řada organizátorů táborů stanovuje nejnižší věkovou hranici pro účast na táboře. Chrání tím vás i sebe. Pokud vědí, že jeden táborový vedoucí se věnuje 12-ti dětem, je jasné, že není v jeho silách tolik odpovídat na individuální požadavky jednotlivých dětí. Pokud však cítíte, že i vaše šestileté dítě v pořádku tábor zvládne (např. protože už bylo na školce v přírodě, vícedenním výletě se školkou), nebojte se oslovit organizátora, zda je možné věkovou hranici snížit.

Většina dětí absolvuje svůj první tábor v 6 – 8 letech, často se však doporučuje vyčkat po první třídě základní školy. I tak to může být pro malé táborníky náročně, ale i to k poznávání sama sebe i společnosti patří.

Pokud se však podaří vybrat správně organizátory, kteří mají prostor se dětem individuálně věnovat a vytvoří přátelskou atmosféru, otevřete vašemu dítě „nový svět“. Nebojte se kontaktovat hlavního vedoucího a poradit se s ním.

Motivace a samostatnost dítěte

Velmi komplikované je čekat, až se dítě samo rozhodne, zda na tábor bude chtít jet, protože by se mohlo stát, že se nedočkáte a vaše dítě tábor nenavštíví nikdy. Je těžké nechávat toto rozhodnutí na dítěti, protože ještě zkušenost s táborem nemá. Neví, co má očekávat a je přirozené, že bude mít obavy z něčeho nového. Určitě si sami vybavíte situace, kdy i vy máte obavy z něčeho nového.

Mluvte s dětmi o tom, co tábory nabízejí i co se na táboře dělá. Využít k tomu můžete i naše táborové deníčky, které barvitě ilustrují, jaké zážitky si děti z tábora odnášejí.

Určitě je dále velmi důležitá samostatnost. Schopnost dítěte se o sebe postarat – obléknout a obout se, zavázat tkaničky od bot nebo si vyčistit zuby, vysprchovat se a chápat, že špinavé prádlo patří do pytlíku.

Nemusíte se bát, na táborech jsou vedoucí zvyklí „po očku“ pokukovat po dětech a případně věci zkontrolovat. Co se však očekává, že základní hygienu jako je dojít si na toaletu, umět se utřít a umýt si ruce i nejmenší táborníci zvládají.

Dítě, kolektiv a svět dospělých

Fungování dítěte v kolektivu také může být indikátorem. Pokud má pár kamarádů ve škole, v paneláku nebo na kroužku, tak se potom není čeho bát. V případě, že vaše dítě má potíž s fungováním v kolektivu, neměla by to být „stopka“ pro to ho na tábor přihlásit. Zkuste najít tábor, který má prostor s dítětem více individuálně pracovat a pomoct mu se do kolektivu začlenit. Možností je také menší tábor s rodinnější atmosférou. Všichni se učíme spolupracovat s druhými, mluvit s nimi a chápat vzájemné vztahy, ale jako každá dovednost se musí cvičit. Někomu to jde snáz a někomu hůř, ale nemělo by to být limitem, ale prostorem pro to hledat možnosti, jak dítěti pomoct.

Jak dítě reaguje na požadavky dospělých, kteří jsou v nadřízené pozici, tzn. na vás, učitele ve škole nebo lektory na kroužku? Každé dítě má občas „svou hlavu“ a umí pozlobit. Otázkou je však, pokud má dítě poruchy chování spojené s těmito projevy, ušetříte si zbytečné „nervy“, pokud zkusíte zkontaktovat hlavního vedoucího. Poraďte se s ním, zda je tento tábor pro vás vhodný.

Zdravotní obtíže

Dlouhodobě „bojujete“ se zdravotními obtížemi svých dětí? Pokud dítě chodí do běžné školy a učitelé si vědí rady, můžete s velkou pravděpodobností předpokládat, že si s jeho problémy poradí i táboroví vedoucí a zdravotníci.

Pro jistotu se můžete poradit s dětských lékařem, zda je tento tábor vhodný pro vaše dítě. Zpravidla na tábor stejně musíte odevzdávat formulář Zdravotní způsobilost dítěte, a tak při jeho vyřizování můžete vše probrat s doktorem.

Na táborech se běžně vyskytují děti s nějakou formou alergie nebo lehčího astmatu, děti s bezlepkovou dietou i jiným zdravotním problémem. Možná se obáváte toho, zda dítě zvládne pobyt v přírodě i s alergiemi, které má. Nejspíš budete až překvapení, s jakou lehkostí aktivity v přírodě zvládne. A nemusíte se bát, v případě obtíží je na každém táboře zdravotník dostupný 24 hodin/7 dní v týdnu. Bezpečný průběh a zdraví vašich dětí je pro organizátory jistě na prvním místě.

Obecně platí, poskytněte organizátorovi tábora maximální množství informací o vašem dítěti. Je důležité, aby věděl dopředu, na co je třeba si dát pozor.

Př. Náš 13 letý syn P. trpí ADHD, což znamená, že někdy až extrémně hlasitě reaguje na požadavky dospělých. Platí na něj, když ztišíte hlas a pouze opakujete jeden pokyn, který potřebujete, aby vnímal. Každý den mu musí zdravotník dávat léky v osm ráno před snídaní.

Ano, může se stát, že když do přihlášky uvedete něco méně standardního, tak organizátor dítě na tábor nevezme. Možná to v tom případě nebude ten pravý tábor pro vaše dítě nebo můžete organizátorovi zatelefonovat a situaci mu vysvětlit. V případě, že správné informace neuvedete, může se stát, že si po pár dnech budete muset stejně pro dítě přijet, protože si s ním nebudou vědět vedoucí rady.

Bezproblémový spánek a komunikace

Mezi základní biologické potřeby patří i spánek, a proto je při posuzování také důležitý. Dokáže vaše dítě usnout v cizím prostředí a spát bez vás, v noci se budí pouze zřídka, netrpí nočními můrami či nočním pomočováním? Pokud toto nečiní vašemu dítěti potíže, mělo by noc na táboře hravě zvládnout už, protože díky bohatému programu děti zpravidla velmi rychle usnou (často i před večerkou).

Budete určitě klidnější, když pošlete na tábor dítě, které je schopné si říct o pomoc i podporu. Je velmi důležité, aby táborník dokázal říct dospělému, když mu není dobře, zraní se, a nebo si umí říct kamarádovi o pomoc. A pokud ji umí i oplatit, tak to máte vyhráno 🙂

Zvídavost a zapojení dítěte do plánování tábora

Poznává vaše dítě rádo druhé, zajímá se mnoho věcí kolem sebe a je „lačné“ po nových zážitcích? Vypadá to, že máte doma toho správného adepta na tábor! Ale nebojte, vedlejší účinek táborů bývá v tom, že i děti, které předtím tak zvídavé nebyly, si rychle zvyknou na denní přísun táborových zážitků. 🙂

Je úplně běžné, že ani pro vás není odjezd táborníka jednoduchý. Mluvte o tom s dítětem a třeba se mu svěřte, že to i pro vás bude těžké. Stýskat se totiž může dětem i dospělým.

Naplánujte tábor společně, promluvte si o tom, kolik dní je pro vás všechny schůdné. Obrňte se trpělivostí, některé otázky totiž možná nebudou brát konce. Dítě potřebuje cítit, že se na tábor prostě pomalu připravujete s ním. Snažte se však neslibovat dítěti, že v případě potíží pro něj přijedete (i když s tím tak trošku počítáte). I malé nástrahy k životu patří a pobytové akce nejsou jiné.

Stává se, že se dítě potýká s večerním stýskáním, občas si s někým nerozumí nebo je unavené a z toho rozmrzelé. Důležité však je, jestli si během dne program užívá. Dát dítěti čas na adaptaci, rozvíjet schopnost samostatného řešení potíží a nechat mu vlastní prostor, i to jsou důležité aspekty tábora.

V případě, že dostáváte smutné dopisy, dítě je apatické, plačtivé, v noci nespí a neužívá si program, kontaktujte vedoucího. Důvodů může být spousta a nic vám nebrání se s ním poradit.

Cenná táborová zkušenost

Podrženo, sečteno! Jet na tábor je pro děti velmi cenná zkušenost. Často nejenom pro ně, ale i pro vás. Děti často překvapí i rodiče tím, co se na táboře naučili. Připraví si samy svačinu, přestože jste ji do teď dělali vy. Bude samostatnější, zodpovědnější, dovede si poradit a stát si za svým, dokáže si říci i o pomoc. Tak nějak vám „vyroste“. A to je dobře. Věřte jim, ony to zvládnou.

Jaký tábor pro vaše děti vyberete, může být důležité pro to, aby pro ně prázdniny byly příjemně stráveným výletem za dobrodružstvím, na který se budou s chutí vydávat i další a další roky!

Prohlédněte si nabídku našich letních dětských táborů! Věříme, že osloví jak vás, tak vaše děti.

Přemýšlíte o táboru pro Vaše dítě? Přečtěte si i naše další články!

7 důvodů, proč dopřát dětem pobyt v přírodě

Jak se připravit na tábor bez stýskání?

Jaké pojišťovny a instituce přispívají na pobyty pro děti?

Tipy, co nezapomenout dětem přibalit na dětský tábor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *