fbpx

Proč dopravní výchova patří na dětské tábory?

Dopravní výchova u dětí je jednou z opomíjených otázek. Časté doprovázení malých cyklistů rodiči nebo rovnou přejíždění autem snižuje ostražitost dětí při pohybu v silničním provozu. Nejenom proto jsou také jedni z nezranitelnějších aktérů. Je to na nás všech, kdo s nimi přijdeme do kontaktu, abychom jim s tím pomohli.

Role vychovatelů

Rodiče či vedoucí na táborech mají zodpovědnost za bezpečnost dětí, takže i za jejich pohyb na silnicích. Ať už zde chodí pěšky, jezdí na kole nebo využívají hromadné dopravní prostředky. A budování vztahu k bezpečnosti začíná už tím, zda malým dětem koupíme správnou sedačku a klademe důraz na jejich připoutání během celé jízdy.

Děti jsou jedni z nejzranitelnějších účastníků silničního provozu. Rodiče by měli vždy převzít odpovědnost za jejich chování na pozemních komunikacích, a to jak v roli chodců, pasažérů vozidel, tak i jezdců na nejrůznějších odstrkovadlech, koloběžkách, tříkolkách a jízdních kolech.

Zodpovědní rodiče již od nejútlejšího věku svých dětí systematicky působí na své potomky a seznamují je s tím, jaká nebezpečí je mohou na ulici a silnici potkat. Seznamují je se správným způsobem pohybu po komunikaci, správným přecházením vozovky, s dopravním značením i výbavou jízdního kola.

BESIP
Pán s vestou chránící děti při přechodu přes silnici

Další prvotní potíží bývá, že děti si velmi rády hrají na chodníku v okolí silnice. Učit děti, že ulice není hřiště je také jedním z úkolů, díky němuž se můžeme vyvarovat případným potížím. Zaujetí ze hry může vést k nepozornosti!

Role dětí v dopravním provozu

Role dětí jsou různé, od chodce s/bez doprovodu přes pasažéra v autě/hromadném dopravním prostředku až po malého cyklistu či jezdce na odrážedle.

Každá situace na ně klade jiné nároky, kterým musejí čelit. Důležité proto je s dětmi o nich mluvit. Nestává se zřídka, že při chůzi je nejenom dítě myšlenkami „mimo“, a může vstoupit neuváženě do vozovky.

Jak připravit děti na pohyb v dopravním provozu?

Choďte s dětmi na ulici, do parků a o vzniklých situacích s nimi mluvte. „Zvědomujte“ jim to, snažte se klást důraz na to, jak se po komunikacích pohybují.

  • Správný chodec ví, kdy může přecházet a kde. Je kamarád se semaforem a počká si s klidem na „zelenou“. Jakmile přijde k silnici, zastaví se a rozhlédne.
  • Jízda na kole (odrážedle, inline bruslích) je zábava, ale každý tuší, jakou roli hraje výbava. Bez helmy a případných chráničů se neobejdeme. Motivujte děti k jízdě v prostorách k tomu určených (cyklostezky, dopravní hřiště apod.).
  • Autem jezdíme často, a proto bychom se neměli zapomenout připoutat. A náš řidič potřebuje k řízení klid. Respektovat pokyny řidičů by mělo být pravidlem.
  • Při cestování v MHD se pevně držíme nebo sedíme. Nikdy nevíme, kdy bude muset řidič prudce zastavit. Obecně veďte děti k ohleduplnosti k ostatním cestujícím. Rušení hlukem nebo „kopáním“ do nohou není dobrá vizitka.

Na co si dát pozor jako vedoucí na pobytu pro děti při pohybu po silnici

  1. Připravte děti na to, jak se budou v dopravním provozu pohybovat. Vysvětlete jim, jak je důležité chodit bezpečně po silnici a klidně pojmenujte i svoje vlastní obavy.
  2. Nezávisle na věku dětí je poproste, ať chodí pouze po dvou. A to i na silnici s nižším provozem, nikdy totiž nevíte, odkud se auto může vyřítit.
  3. Vždy choďte jeden vedoucí vepředu a jeden vzadu. Pokud jste vedoucí tři, jeden by měl jít uprostřed skupiny.
  4. Pokud nosíte pomůcky a děti je chtějí nést, velmi zvažte, zda jim to dovolíte! Často totiž dojde k tomu, že jim míč vypadne, chtějí si s ním driblovat apod. Což může způsobit nepěknou situaci, pokud k tomu dojde na vozovce.
  5. Pokud hrajete nějakou celodenní hru, zvažte, zda je vhodná i při pohybu po silnici. Je možné ji na přechody na silnicích „stopnout“.

Obzvláště důležité je s dětmi zopakovat pravidla pro bezpečný pohyb po komunikacích, pokud jim dáváte rozchod třeba ve městě. Opravdu doporučujeme děti „vyzkoušet“ z toho, zda vědí, jak vypadá přechod a rovnou si nějaký ve městě ukázat. A také, na co si dát v provozu ve městě pozor.

Dopravní výchova jako prvek osobnostně sociálního rozvoje

Dopravní výchova je také prvkem k dosažení osobnostně sociálního rozvoje. Děti se v dopravním provozu pohybují takřka od malička. A pohyb mají moc rády. Důležité je však i vnímání pocitu bezpečí, hodnoty zdraví a ohleduplnosti k ostatním.

Není to jenom zodpovědnost za jejich bezpečnost, ale i za bezpečnost druhých. Pokud způsobíme nehodu, často může mít fatální důsledky i pro ostatní. Děti učíme soustředit se na svoje okolí, zapojit všechny smysly a vyhodnocovat situace kolem sebe.

Myslíme si, že dopravní výchova patří i na dětské tábory. Na našich táborech se děti setkávají i s tímto tématem. Bezpečí dětí je pro nás jedním z ukazatelů „dobrého tábora„.

Zajímají Vás pobyty v přírodě? Přečtěte si i naše další články!

4 kompetence, které můžete rozvíjet na pobytech pro děti

Jak se nezbláznit při realizaci školy v přírodě

Co rozvíjet v programech pro děti – spolupráci nebo soutěžení?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *